Az élet gondoskodói - ESFJ

Katonáné Kovács Judit, 2013. július 31., 23:00
Fotó – Az élet  gondoskodói - ESFJ
"Az ESFJ-k azt akarják, hogy a világ harmonikusan működjön, összhangban azokkal az értékekkel és mértékekkel, amelyek érzésük szerint a dolgok természetes rendjéhez tartoznak."

Miért foglakoztat egy édesanyát a lokális gazdaság kérdése, hogyan jutottam el a vidéki csapatvállalkozói modell megalkotásáig? Legutóbbi bejegyzésemben azt ígértem, hogy ezekre a kérdésekre adok választ. A bevezetésben szereplő négy betű, "ESFJ" jelentésére is fényderül a cikk végére.

Legfontosabb gyermekkorból hozott értékek számomra az őszinteség, egymás szeretete, a föld szeretete, a haza szeretete. Igazi családban nőttem fel, a szeretet, a biztonság és a stabilitás talaján. A föld szeretetét elsősorban édesapámnak köszönhetem. Mezítláb sétálni a kertben egyet jelent a szabadsággal. Elültetni egy magot, majd learatni a termést az alkotás örömét adja számomra.

Agrármérnökként végeztem a rendszerváltás után, 1992-ben. Két év külkereskedelmi előadói munka, és három fiúgyermek világra hozatala után döntöttem úgy, hogy visszatérek az egyetemre. PhD munkám az Európai Unió vidékfejlesztési politikájának eszközrendszerén belül az agrár-környezeti szabályozókra fókuszált. Már ennek a munkának a vége felé világossá vált számomra, hogy a fenntarthatóság, a harmónia, a rendszerek rugalmassága érdekel elsősorban, és a jövőben a humán, valamint a társadalmi erőforrások vizsgálatával fogok foglalkozni.

Sok kérdés fogalmazódott meg bennem, talán a két legizgalmasabb:

1) Jó úton járunk-e az értékeink mérésében/árazásában, ha egy a természeti erőforrásokkal közvetlen kapcsolatban álló szektort, a mezőgazdaságot, úgy értékeljük, hogy az az európai integráció GDP (bruttó hazai termelési érték) mutatójának csak 1-2%-át adja?

2) Ha az Unió költségvetése az integráció GDP-jének 1%-át adó összegből gazdálkodik, az európai állampolgárok fogyasztói kosara pedig GDP arányosan 50% körül mozog, milyen irányból érdemes lépéseket tenni a kívánt cél felé?

A kívánt cél, egyet értve a New Economics Foundation kutatóival, pedig nem más, mint a jól-lét, mely öt, egyszerű, egyéni szintű lépésből formálódik. Ez az 5 lépés:

- a kapcsolatteremtés,

- az aktivitás,

- az értékeink felismerése,

- a tanulás

- és az ajándékozás.

Brian David Johnson az Intel Corporation Johnson jövőkutatója szerint, a jövőnk azon alapszik, hogy a mában hogyan élünk, miről beszélgetünk. Azt hiszem sokunknak nem is jut eszébe egyéni felelősségünk a hétköznapjaink, a jövőnk formálásában. Túl parányinak érezzük magunkat, pedig a fentieket is figyelembe véve itt kezdődik minden, óriási a felelősségünk!

A vidék jövőjének kutatása mentén nyert tapasztalataimból egy fontos eredményt szeretnék kiemelni, mely a modell megalkotására ösztönzött, ez nem más, mint az alkotó közösség megtartó ereje.

Az alkotó közösség nem csak a megtartó ereje miatt fontos vidéken, hanem azért is, mert szerteágazó a tudás, amelyre napjainkban szükség van. Vegyünk például egy gazdát, aki mestere a barack termesztésének, vannak nagyszerű lekvárkészítő lakosok, fiatalok, akik web-shop létrehozásában, valamint grafikai tervezésben élen járnak. Abban az esetben, ha ezt a sok szálon futó ismeretet nyitottak együtt hasznosítani, nem csak az alkotó közösség megtartó erejét élvezhetik, hanem könyebben szerezhetnek fogyasztókat termékeikhez. Elméletben könnyen összerakható egy vidéki csapatvállalkozás, a gyakorlatban természetesen kihívásokkal teli, de nem elérhetetlen cél. A közösségfejlesztők idei X. Nyári Egyetemén Vercseg Ilona előadása is felhívta a figyelmet arra, hogy sokan arra a kérdésre sem tudják a pontos választ, hogy ki vagyok, tudatos-e bennem a helyzet, amiben élek. Így ha el akarunk indulni a csapatvállalkozás kialakításához vezető hosszú úton, az első lépések közé tartozik a megfelelő önismeret. A blogbejegyzés végén álljon itt egy eszköz önismeretünk bővítésére.

Carl Gustav Jung könyve, a Lélektani típusok 1921-ben jelent meg, és Jung személyiségtípus-felfogását, és ennek részletes értelmezését adta. A negyvenes évek közepétől egy amerikai asszony, Isabel Briggs Myers rendszert és eljárást dolgozott ki Jung elméletének mindennapi hasznosítására. SZEMÉLYISÉGTíPUS TESZT Ezt a tesztet én is kitöltöttem, az ESFJ csoportba tartozok. Isabel Briggs Myers a személyiségbeli különbségek értékét és elfogadását hirdeti meg. Ezeket az értékeket mi is vegyük észre (ezzel is követve a jól-lét fent említett öt lépésének egyikét) és fogadjuk el!

A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Katonáné Kovács Judit

Szólj hozzá elsőként!

A hozzászólás előtt jelentkezz be vagy regisztrálj!

Agyvihar

Kapcsolat

E-mail:info@hvtk.hu

Agyvihar

Hasznos oldalt találtál?
Közérdekű infód van?
Oszd meg velünk!

Belépés

Elfelejtett jelszó