Én ... vagyok

Katonáné Kovács Judit, 2013. augusztus 31., 20:00
Fotó – Én ... vagyok
Talán az egyik legfontosabb első lépés, hogy csapatban tudjunk vállalkozni, hogy fel tegyük magunknak a kérdést, ki vagyok én?

A Közösségfejlesztők Nyári Egyetemén a tábor nekem is dolgozott. Egy lelkes, aktív csapattal sikerült beszélgetést szervezni a vidéki csapatvállalkozásokról. Azt a kérdést jártuk körbe, mi lehetne az első lépés egy ilyen vállalkozási modell kezdeményezéséhez?

Az augusztusi blog bejegyzésemben a beszélgetők gondolataiból szemezgetek.

Az egyértelműen megfogalmazódott, hogy a modell vizsgálata előtt, alaposan körbe kell járni milyen hasonló kezdeményezésekkel találkozhattunk, találkozhatunk vidéken (pl. kaláka, közösségi vállalkozás), milyen szempontrendszer szerint lehet összehasonlítást végezni, melyek az azonosságok és a különbözőségek az eltérő formák között.

Felmerült, hogy felmérést lehetne végezni ki fogékony az ötletre. Talán lennének érdeklődők, de nem gondolnak a lehetőségekre. Tisztázni kell az egyéni célokat, és megfogalmazni a közös célt, közösségi tervezés (erőforrástérkép, helyi értékleltár készítése, amire a csapatvállalkozás építhető lehet), közösségi tanulás, közösségi döntéshozás mentén. Fontos a megfelelő információ áramlás, egy közösségi tér, az empatikus kommunikáció, a bizalom fenntartása. Egy vezető, aki a közös ügyet és a közösséget szolgálja.

Az érzelem, az önmegvalósítás is kiemelésre került péntek este, és ez a fontos elem különösen kihangosításra került számomra Vercseg Ilka szombati előadását hallgatva.

Már a kezdetek kezdetén tudtam, hogy nehéz fába vágtam a fejszém, amikor arra vállalkoztam, hogy utat találok Magyarország vidékein a csapatvállalkozásnak. Ezt a kihívást erősítette fel, amikor Ilka arról számolt be, hogy milyen sok azon vidéken élők száma, akik azzal sincsenek tisztában kik ők, milyen életcél vezérli őket.

Így azt gondolom az első lépések egyike ezen az úton, hogy az önismerethez, az önbecsüléshez segítséget adjunk. Minden érintett feltegye magának a kérdést, ki vagyok én?

A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Katonáné Kovács Judit

Szólj hozzá elsőként!

A hozzászólás előtt jelentkezz be vagy regisztrálj!

Előző blogbejegyzés

Agyvihar

Kapcsolat

E-mail:info@hvtk.hu

Agyvihar

Hasznos oldalt találtál?
Közérdekű infód van?
Oszd meg velünk!

Belépés

Elfelejtett jelszó