Innovációs bróker

Katonáné Kovács Judit, 2013. november 30., 11:00
Fotó – Innovációs bróker
Új szereplők a vidékfejlesztésben.

Vidékfejlesztési kutatásom közzépontjában az emberi, társadalmi erőforrások állnak. A társadalmi erőforrás pilléreinek: az őszinte kommunikációt, a bizalmat, a normák betartását és az együttműködési készséget tartom.

A karunkon bevezetett finn oktatási modell, a Tiimiakatemia http://tiimiakatemia.com/ azért vonzott el a vidék agrárközgazdasági irányú kutatásától, mert azt láttam, hogy arra a kihívásra ad választ, amiben én igazán a változás szükségességét látom. Csapatban tanít vállalkozni, és megtanítja miért fontos a bizalom kiépítése. Amint korábbi Én ... vagyok című blog bejegyzésemben írtam róla, arra is ráébredtem, hogy első lépésben önmagunkkal, saját céljainkkal, felelősségünkkel kell tisztában lennünk. Bíznunk kell önmagunkban!

Kutatásaim és a Tiimiakatemia képzésben tanultak elvezettek a coaching irányába. A Nemzetközi Coach Szövetség meghatározása szerint, a coaching az ügyféllel partnerségben vezetett, gondolatébresztő és kreatív folyamat, amely arra inspirál, hogy személyes és szakmai képességeinket a legjobbá fejlesszük. Arra a következtetésre jutottam, hogy nekem, városi lakosnak hiába vannak ötleteim mit lehetne tenni vidéken, ez a feladat az ott élőkre vár. A coaching azonban segíthet a szükséges erőforrások, rendelkezésre álló tudás mozgósításában.

Nagyon nagy élmény volt számomra, amikor a Tanulási és Innovációs Hálózatok a Fenntartható Mezőgazdaságért, SOLINSA kutatás képzők képzésének programján résztvehettem http://solinsa.net/ és szembesültem vele, hogy az agráriumhoz kötődő kutatások is arra hívják fel a figyelmet, hogy a vidéknek innovációs brókerekre van szüksége, akik egyfajta coachként összekötik a rendelkezésre álló tudást.

Ezzel segítik az ott élőket, akik saját utakat keresve, bízva önmagukban, erőforrásaik ismeretében, együtt építik jól-létet adó jövőjüket.

A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Katonáné Kovács Judit

Szólj hozzá elsőként!

A hozzászólás előtt jelentkezz be vagy regisztrálj!

Előző blogbejegyzés

Agyvihar

Kapcsolat

E-mail:info@hvtk.hu

Agyvihar

Hasznos oldalt találtál?
Közérdekű infód van?
Oszd meg velünk!

Belépés

Elfelejtett jelszó