Blog

TEDxNagyerdőLive

Katonáné Kovács Judit, 2012. június 25., 11:30

Először Debrecenben! Június 27-én a HVTK támogatásával élő közvetítés keretében követhető az Edinburgh-ben zajló TED Global konferencia egy napja!

A közvetítésnek a Tóth Árpád Gimnázium biztosít helyszínt. Az élő közvetítés angol nyelvű előadásokat foglal magában a következő témák köré csoportosítva:

- Globality

- Shades of Oppennes

- Misbehaving Beautifully

- Long Term

http://conferences.ted.com/TEDGlobal2012/program/guide.php#Wednesday,June27,2012


Ötletek a piacról

Katonáné Kovács Judit, 2012. március 31., 23:30

Receptek is segíthetik a piacon áruló termelőket, hogy nagyobb sikerrel értékesítsék termékeiket.

Mindig örömmel tölt el, ha olyan termelőkkel találkozok, akik keresik az utat és új ötleteket találnak, hogy sikeresebbé tegyék vállalkozásukat. Egy ilyen jó példával találkoztam a debreceni piacon.

Kucsmagombát vásároltam, a szombati ebédhez, amikor az eladó felhívta a figyelmem a gomba elé kihelyezett receptre. A recepten a hozzávalók között szerepelt a medvehagyma is, mely természetesen szintén ott volt a termelő portékái között. A friss medvehagyma látványa és a recept kedvet adott az új ízek kipróbálására, így a gomba mellé hagymát is vásároltam.

Bár végül nem a recept szerint használtam fel a vásárolt zöldségeket, de nagyon ízlett a medvehagymás körözött is.


Agroturizmus, kicsit másképp

Katonáné Kovács Judit, 2012. március 31., 23:10

Szentpéteri Csilla nem csak Makó arcaként segíti a vidék fejlődését. Örömmel osztja meg azokat a pozitív példákat, melyekkel ő is találkozik.

Március utolsó hetében Debrecenben nem csak művészi tehetségével, de személyes történeteivel is elvarázsolta közönségét Szentpéteri Csilla.

Az élet örömeiről szóló történetei között egy külföldről hozott példát is elmesélt, mely a vidékfejlesztés iránt érdeklődő olvasóink számára is érdekes lehet.

A történet Ausztráliában játszódik, ahol sok jókedvű emberrel találkozhatunk. A történet főszereplője, egy 70 év felett járó idős úr is közéjük tartozik. Nyugdíjasként új vállalkozásba kezdett. Vásárolt (vagy bérelt) egy mikrobuszt és az ausztráliai városokban üdülő turistáknak szervez vidéki kirándulásokat. Útközben olyan történeteket mesél, melyeket ő maga megélt, viszont az Utikönyvekből nem tudható meg. És hogy a turisták ne éhezzenek, valamint élvezhessék a vidék ízét, kosarában friss gyümölcsökkel, házi készítésű szendvicsekkel szolgál számukra.

Vajon Debrecenben is élhetnek majd a turisták, vagy a debreceni családok ilyen lehetőséggel a környező vidéki településekről pl. Hortobágyról vagy Tiszacsegéről?


Közösségi tőke

Katonáné Kovács Judit, 2012. március 27., 14:00

Talán a "crowdfunding" is egyik eszköze lehet a magyar vidék fejlesztésének.

Thomas L. Friedman "És mégis lapos a Föld. A XXI. század rövid törénete." c. könyvében ezt írja "...Ahogy a világ egyre laposabb lesz, és az együttműködés egyre több eszköze terjed el, egyre tágul a szakadék azon kultúrák között, akik akarják, tudják és igyekeznek minél előbb alkalmazni ezeket az eszközöket, és azok között, akik nem."

Majd "A kutúra számít: glokalizáció" c. fejezetben így folytatja: "Utazásaim során a kultúra két aspektusát találtam olyannak, mint amelyeknek a lapos világban különös jelentőségük van. Az egyik, hogy mennyire kifelé forduló a kultúra: milyen mértékig nyitott a külföldről érkező hatások és gondolatok előtt. Milyen jól tud "glokalizálni", azaz globális jelenségeket lokálissá, saját értékévé tenni. A másik, kevésbé egzakt tulajdonság az, hogy mennyire befelé forduló kultúra. Ez alatt azt értem, hogy milyen mértékig van jelen a nemzeti szolidaritás érzése, a haladásra való összpontosítás, milyen mértékig van a társadalomban bizalom ahhoz, hogy idegenek együtt tudjanak működni, és az ország elitje törődik-e a tömegekkel és hajlandó-e belföldön befekteteni..."

Vajon a magyar vidék a "crowdfunding" globálisan megjelenő finanszírozási lehetőségét, lokálissá tudja-e tenni?

Szerencsére erre is találunk jó példát hazánkban:

http://indulj.be/projektek/ostermelo-2-0/


Agyvihar

Kapcsolat

E-mail:info@hvtk.hu

Agyvihar

Hasznos oldalt találtál?
Közérdekű infód van?
Oszd meg velünk!

Belépés

Elfelejtett jelszó