2014. szeptember 14., 08:00

A dobozon kívülről

Fotó – A dobozon kívülről
Legyen az a közös víziónk, hogy a Budapestről indult Innovatív Generáció program egyre több vidéki településen jelen lesz!

Már csak egy nap és lezárul a jelentkezés az !gendebrecen képzésére. Ha még nem sikerült meghozni a döntést, hogy jelentkezz-e, talán segít, ha kapsz egy kis ízelítőt a 13 találkozás egyikéről, a program szeptember 30.-ai találkozójáról. Miről is szól az !gendebrecen második összejövetele, mely a „Kreativitás & out-of-the-box gondolkodás” témát öleli fel?

Theodore Levitt a Harvard Business Review szerkesztője szerint a kreativitás „az újdonság kitalálása”, míg az innováció „az újdonság megvalósítása”. Cikkében ezt a következőkkel illusztrálja: Tegyük fel, ismersz két művészt. Az egyikőjük elmeséli milyen csodálatos festményt talált ki, de nem készíti el. A másik is erről számol be, de ő meg is festi. Melyik festőt fogod nagyszerű, kreatív művésznek nevezni?

Vállalkozóként szem előtt kert tartanod, hogy „a változás az egyetlen dolog, amiben biztos lehetsz”. Fel kell mérni, milyen kihívásokat szül a változás, milyen lehetőségek vannak a megoldására.

Adj teret a lehetőségek feltárására! Gondolkodj a „dobozon” kívülről! Lépj ki a megszokott sémákból, és nézz rá a világra kívülről. Mi az, amit bentről nem, de kívülről látsz? A válasz megadásához, első lépésben kellő ismerettel kell rendelkezned a „dobozról”, ismerned kell a rendszert, amiben élsz. Ennek a tudásnak a birtokában jöhet a kilépés a dobozból, a választási lehetőségek összegyűjtése, teret kap a kreativitás. És ha meg van a válasz, jöhet a megtapasztalás … hibázás … tanulás … alkotás … folyamata.

A felvázolt folyamat része a mindennapjainknak, te magad is így gondolkozol. A példa, amivel ezt szemléltetem biztos nem csak velem történt már meg. Mindennapi feladatom a főzés, nőnek a fiúk, nő az étvágy. A mindennapos feladatoknál, néha kifogy az ember az ötletekből, arra a kérdésre keresve a választ, mit is együnk? Ilyenkor izgalmas feladat, ha az otthon található alapanyagokat térképezzük fel és ez alapján gyűjtjük össze a választási lehetőségeket, majd megszületik a döntés. Az így készült étel azért is külön öröm, mert nem kell elmenni a boltba hiányzó összetevőkért, ezzel időt és pénzt is spórolunk magunknak.

Az Innovatív Generáció Program szervezőiként fontosnak tartjuk, hogy a fejlődéshez több utat is biztosítsunk. Ezen keretek működésének eredményességét már megtapasztaltam a Team Academy Debrecen csapatában végzett munkám során. Az !gendebrecen találkozásait úgy szervezzük, hogy naprakész információt kapj a témáról, feladatokon keresztül megértsd az üzenetet, és a közös gondolkodás, a reflexió segítségével mélyüljön a szerzett ismeret.

A blog végére egy FELADAT: Gyűjtsd össze a választási lehetőségeidet arra a kérdésre, milyen utakat látsz a régióban, ha vállalkozni szeretnél, fejlődni szeretnél ezen a területen? Ha megvannak a válaszok, és az !gendebrecen mellett döntöttél, ne feledd már csak egy napod van a jelentkezésig.

A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Szólj hozzá elsőként!

A hozzászólás előtt jelentkezz be vagy regisztrálj!

Agyvihar

Kapcsolat

E-mail:info@hvtk.hu

Agyvihar

Hasznos oldalt találtál?
Közérdekű infód van?
Oszd meg velünk!

Belépés

Elfelejtett jelszó