2014. május 30., 12:00

Innovációs Partnerség

Fotó – Innovációs Partnerség
"A társalgás kreativitását biztosítja az egymásra épülés. Nekem van egy gondolatom, mely egy másik gondolatot vált ki belőled ..."

"..., amelyik az én gondolatomra és a te arra adott független reakciódra épül. Én ezután válaszolok az általad továbbfejlesztett gondolatomra, és ahogy haladunk előre, olyan megértésre jutunk, amelyikhez egyikünk sem tudott volna egyedül eljutni, ám mindkettőnk számára tökéletesen elfogadható még akkor is, ha nem teljesen ugyanazt gondoljuk arról, hogy tulajdonképpen mit is jelent." Olvashatjuk Chris Iveson (2014) és társai által írt "Brief coaching" című könyvben.

Többször megtapasztalhattam én is, milyen új utak nyílhatnak meg előttünk, ha nyitottak vagyunk másokkal beszélgetni, megosztani gondolatainkat. Jó példa a nyitott beszélgetések eredményére legutóbbi blogbejegyzésem a ridikülről. Ezek az aktív, lelkes részvétvevőkkel zajló beszélgetések nagyon inspirálóak.

Az Európai Unió Európai Innováció Partnerség programját sokszor távolinak érezzük magunktól, meg sem fordul a fejünkben, hogy az innovációs partnerség lehetősége behálózza mindennapjainkat. Nem szükséges más hozzá csak az, hogy beszélgessünk egymással.

Iveson és társai (2012:21) a következők szerint fogalmaznak "Az önmagunkról, a világunkról való tanulásunk túlnyomó része beszélgetésekből származik. Ez az a folyamat, amelyben meghatározzuk önmagunkat és fejlődünk, hogy ne csak a világot értsük meg, de benne a mi részünket is. Ha nem beszélünk, akkor szinte eltűnünk. ... Különböző emberi szituációkban beszélni azt is jelenti, hogy részünk van a helyzet meghatározásában: ott abban a pillanatban segítünk definiálni a világot, amelyben élünk. Ha nincs szavunk, a világot mások fogják meghatározni, és végül elveszítjük a helyünket benne."

Mezőcsáton végzett kutatásunk szintén azt mutatja, hogy a helyi gazdálkodók legfontosabb információs csatornáját is a személyes beszélgetések jelentik. Fontos, hogy megteremtsük a beszélgetésekhez szükséges fizikális és társadalmi tereket. Véleményem szerint nagyobb kihívást a társadalmi tér kialakítása jelenti, hiszen egy kávézó, egy étterem, az iskola, a munkahelyünk, az otthonunk adott mint fizikális tér. A kérdés, hogy használjuk-e ezeket a tereket egyszerű beszélgetésekhez, ahol semmi mást nem teszünk, csak figyelmet adunk beszélgető társunknak, társainknak és megosztjuk gondolatainkat hasonló figyelmet élvezve tőlük, mint amit ők tőlünk kaptak. A társadalmi tér mint nagyobb kihívás, azért is érdekes, hiszen anyagi forrás inkább a fizikális környezet megépítéséhez szükséges.

Saját felelősségemet felismerve ebben a folyamatban, utakat, eszközöket keresve beszélgetéshez teret adó környezet teremtéséhez szülték azt az ötletet, hogy 2012-ben a HVTK támogatásával, elindítottuk a TEDxNagyerdő rendezvényét. A TED jelmondata "Gondolatok, melyeket érdemes terjeszteni".

A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Szólj hozzá elsőként!

A hozzászólás előtt jelentkezz be vagy regisztrálj!

Agyvihar

Kapcsolat

E-mail:info@hvtk.hu

Agyvihar

Hasznos oldalt találtál?
Közérdekű infód van?
Oszd meg velünk!

Belépés

Elfelejtett jelszó