2014. március 19., 21:09

Önellátás, helyi termékek, közvetlen értékesítés Dél- Borsodban

Fotó – Önellátás, helyi termékek, közvetlen értékesítés Dél- Borsodban
Az önellátó életmódot, a termékek helyben történő értékesítését szem előtt tartó, sikeres kezdeményezések valósultak meg Borsod megye déli részén, melyeket jó gyakorlatként érdemes terjeszteni.

Dédszüleink idejében még teljesen természetes volt, hogy a vidéki emberek önellátásra rendezkedtek be, minden megtermett egy hagyományos paraszti portán, amire csak szükség volt a háztartásban. Ma reneszánszát kezdi élni az önellátó életmód, sok esetben egész falvak rendezkednek be önellátásra, ezzel egyidejűleg újra felértékelődik a jelentősége annak is, hogy a termékek a termelőtől közvetlenül jussanak el a fogyasztóig. A kormányzat prioritásként kezeli a helyi termékek előállításának, és helyben történő értékesítésének ösztönzését, támogatja a termékek közvetlen értékesítését, az. ún rövid ellátási láncok megvalósítását. A termelők és a fogyasztók is nyitottak az új utakra, a helyben előállított, lehetőség szerint helyben is értékesített termékek keresésére, illetve a termékek saját maguk számára történő előállítására. Összességében kedvező az a folyamat, ami a vidéki térségekben elindult, és a jó gyakorlatokat terjeszteni mindig érdemes. Engem személy szerint munkám és lakóhelyem is dél-Borsodhoz köt és örömmel látom, hogy ebben a statisztikailag hátrányos helyzetű régióban is, melyről sok negatívumot említ a média, megvalósulnak sikeres, helyi gazdaság élénkítő kezdeményezések. Önellátásra ösztönöz a Magyar Református Szeretetszolgálat által elindított Egyháztáji program. Melynek keretében helyi családok kaptak vetőmagcsomagot, iskolások dughagymát, borsót Mezőcsát településen. A program keretein belül rendszeresen vásárt is rendeznek (következő alkalom 03.29.), ahol a helyi termelők és fogyasztók egymásra találását szeretnék segíteni a szervezők. A térségben évente megrendezésre kerül a Helyi Termék Fesztivál, mely a kulturális programok mellett a helyi termelőknek ad lehetőséget termékeik bemutatására és értékesítésére. Az áruk között főként a helyi kézművesek termékei jelennek meg, de helyben termelt élelmiszereket is vásárolhatunk közvetlenül a termelőtől. A Fenntartható Dél- Borsod programkeretében többek között olyan mikropályázatokat is írtak ki a szervezők, melynek a segítségével közösségi kemencék, aszalók, gyógynövényszárítók létesültek, tovább bővítve a helyiek önellátási lehetőségeit. Ezek a projektek; az önellátás, a helyi termelés és értékesítés támogatása a kézzelfogható gazdasági hatásokon túl (munkahelyteremtés, megélhetési lehetőségek bővítése) több pozitív társadalmi hatást is hordoznak, a vidéki lakosság identitástudatát erősítik , közösséget építenek, egészségesebb életet tesznek lehetővé. Mindezek mellett szem előtt tartják a környezeti szempontokat, a csomagolás, a szállítás, raktározás minimalizálásával, hozzájárulnak a vidéki tájkép, a tájfajták megőrzéséhez.

A kutatás az Európai Unió és Magyarország támogatásával a TÁMOP 4.2.4. A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú „Nemzeti Kiválóság Program- Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program” című kiemelt projekt keretei között valósult meg.

Bótáné Horváth Noémi

Szólj hozzá elsőként!

A hozzászólás előtt jelentkezz be vagy regisztrálj!

Agyvihar

Kapcsolat

E-mail:info@hvtk.hu

Agyvihar

Hasznos oldalt találtál?
Közérdekű infód van?
Oszd meg velünk!

Belépés

Elfelejtett jelszó