2014. március 31., 08:00

Társadalmi vállalkozás

Fotó – Társadalmi vállalkozás
A társadalmi vállalkozók olyan egyének, akik rendszereket megváltoztató megoldásokat valósítanak meg, reflektálva a világ legsürgetőbb társadalmi problémáira.

A vidéki csapatvállalkozás lehetőségének gyakorlati lépéseit feltáró kutatásom útja 2014. márciusában a Madridban működő ImpactHUB közösségi vállalkozói térbe vezetett. A hívó szó számomra az volt, hogy a madridi HUB-ban a Tiimiakatemia finn csapatvállalkozó képzési modell szerint tanuló fiatalok, kikerülve az oktatási intézmények falai közül, egy térben kapnak helyet a helyi és nemzetközi vállalkozásokkal. Nem csak a tanulás újszerű, hanem maga a tér is. Az ImpactHUB alapítói közé tartozó Max Oliva, aki egyben team coachként is dolgozik a képzésben, előadásában összefoglalja ennek a tanulásnak, együttműködésnek sok oldalról teret adó folyamat lépéseit. A madridi ImpactHUB alapítói célként tűzték ki, hogy a városban maguk köré vonják az információs technológia, a design, a kultúra, a tanulás (Aisec, Tiimiakatemia) és a társadalom (Ashoka) köré fonódó, együttműködésre nyitott vállalkozásokat.

Az utazás eredményeként nem csak azt könyvelhetem el, hogy egy követendő példának ismerhettem meg a lépéseit, hanem azt is, hogy közelebb kerülhettem a társadalmi vállalkozók világához.

1977-ben alapított társadalmi vállalkozás, amely mára nemzetközivé nőtte ki magát, a Sekem. A Sekem alapítója Ibrahim Abouleish a fenntarható fejlődést holisztikus szemlélettel, a teljességet figyelve támogatja. A társadalmi vállalkozásának fontos eleme az életen át tartó tanulás. A vállalat a munkatársainak lehetőséget biztosít a szellemi, testi és érzelmi fejlődésre. Érdekes momentum a Sekem-nél, hogy reggelente a munkatársak egy nagy körben állva köszöntik egymást, ismerik el egymás szerepét, az összetartozást.

A Rural Service Network egy angliai társadalmi vállalkozásokról készült tanulmányokról szóló cikkében arról számol be, hogy a társadalmi vállalkozói szektor a leggyorsabban növekszik a gazdaságon belül, és ezek a vállalkozások közösségi támogatást is élveznek. A riport közösségek által működtetett boltokról és pub-okról számol be.

Madridi kirándulásom eredményeként megismerhettem az Ashoka hazai képviselőit, Pataki Györgymunkájának nagy tisztelőjeként azt is megtudtam Gyuriról, hogy a Corvinus egyetem ezt a tárgyat oktatja, és a Közösségfejlesztők Nyári Egyetemén foglalkoztak is a témával.

Legutóbb egy mesterszakon tanuló hallgatónk munkájának eredményeként megismerhettem a Tarnamenti ökológiai gazdaság tevékenységét. A gazdaság céljait figyelembe véve, azt gondolom, hogy a Tarnamenti Zrt. is a társadalmi vállalkozók körébe sorolható jó példa Magyarországon.

A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Hozzászólások

A hozzászólás előtt jelentkezz be vagy regisztrálj!

2 komment

Katonáné Kovács Judit 2014. április 29., 21:15

További példák:
http://www.theguardian.com/social-enterprise-network/2014/apr/15/social-enterprise-bringing-communities-together

Katonáné Kovács Judit 2014. április 29., 21:14

The Guardian Social Enterprise Network is the largest free online community of social enterprises and social entrepreneurs. It is an open and collaborative platform for organisations of all sizes to discover and share ideas, best practice and expert guidance.
https://register.theguardian.com/social-enterprise/

Agyvihar

Kapcsolat

E-mail:info@hvtk.hu

Agyvihar

Hasznos oldalt találtál?
Közérdekű infód van?
Oszd meg velünk!

Belépés

Elfelejtett jelszó