2013. április 15., 13:08

Tükörben a Világ! - játékos kiállítás a fenntartható fejlődésről

Április 16 és május 11 között játékos kiállítás formájában mutatják be világunkat a fenntartható fejlődés szempontjából az érdeklődőknek Budapesten. A rendezvény ideje alatt egy témához kötődő konferencián és pedagógusoknak szóló képzésen vehetnek részt a látogatók.

A Föld Napja alkalmából április 16-a és május 11-e között Budapesten rendezik meg a tavaly két ízben Brüsszelben is megrendezett „Tükörben a Világ” kiállítás és programsorozatot. A kiállítás célja, hogy megismertesse az érdeklődőket a világ olyan összefüggéseivel, melyeket sokszor észre sem veszünk, vagy másképp értelmezünk. A színes, kacskaringós tárlat számtalan installációval és játékkal gondolkodtatja el a látogatót, hogy a jövőt, az élhető Földet hogyan és miért is tesszük kockára – ma.

A látogatók környezetbarát viselkedési mintákat, praktikákat ismerhetnek meg, mint például a komposztálás, a tudatos vásárlás, a takarékosság, vagy a rendszerszemlélet. Ezek ismerése, megértése után mindenki kiválaszthatja, hogy melyek követését tudják, akarják vállalni a jövőben környezetük, környezetünk és a Föld védelme érdekében.

A kiállítást az ÖKO-Pack Nonprofit Kft., a Zöld Fiatalok és a Cellux Csoport tagjai szervezik. A Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) pedig „Jövőkereső” konferenciával és egy pedagógusoknak szóló, kreditpontos képzéssel segíti az aktuális információk és várható ökológiai trendek, illetve az ifjúság környezettudatosságának elősegítését támogató információk átadását.

Időpont: 2013. április 16. – május 11.

Helyszín: Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ

Cím: 1012 Budapest, Attila út 93.

Ünnepélyes megnyitó: 2013. április 16. 14 óra

Nyitva tartás: hétfő-péntek: 09.00-18.00; hétvége: 10.00-16.00

Az ÖKO-Pack honlapján történő előzetes regisztrációt követően a kiállítást ingyenesen lehet megtekinteni, tárlatvezetői pedig készséggel állnak rendelkezésre.

A Manfred Max-Neef chilei közgazdász gondolatai által inspirált tárlat a fenntarthatóság ösvényét kutatja. Számba veszi legfontosabb értékeinket és pozitív magatartásmintákat sugall. A kiállításon az előre bejelentkezett iskolai és érdeklődő csoportokat, betérő látogatókat felkészült tárlatvezetők ismertetik meg többek között az ökológiai lábnyom, klímaváltozás, helyi termék, élelmiszerkilométer, falusi turizmus, ökofalu fogalmakkal. A program kiemelten foglalkozik az energiatakarékosság témakörével is. A kiállítás a konkrét javaslatokon túlmenően azt sugallja, hogy nem csupán a technológiai vívmányoktól kell várnunk a megoldást; a boldogság és harmónia érdekében sokszor a tükörbe kell néznünk: Mi is az, ami igazán fontos számunkra? Mi az, amiért bizonyos dolgokról érdemes lemondani?

A kiállítás fő erőssége, hogy izgalmas és könnyen „fogyasztható”, így az eddig szűk szakmai körben megfogalmazott gondolatokat, fogalmakat látványos és képszerű módon juttatja el a látogatókhoz. Ezt segíti a fiatal designerek által művészi igénnyel kidolgozott naprakész vizualitás, a kreatív ötletek hada, a közérthető „tálalás”. A kiállítás több nemzetközi rendezvényen bemutatkozhatott, tavaly két alkalommal Brüsszelben is. A tárlat mellé ajánljuk a hasznos tudnivalókkal most frissített kiállítási honlapot, illetve Gyulai Iván ökológus Fenntartható Fejlődés című tanulmányát is.

A megnyitó utáni héten, 2013. április 23-án, 10 órától „Jövőkereső” konferenciát tartanak, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak! Előad Bartus Gábor (Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács), Gyulai Iván (Ökológiai Intézet), Czene Zsolt (NAKVI), Szalay-Zala Andrea (Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége), és Rakaczky István (NAKVI). A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Információ: Kump Edina (edina@okopack.hu)

A program letölthető és bővebb információ olvasható a: http://www.mnvh.eu/hirek/633/20130408/tukorben-vilag-kiallitas-fenntarthato-fejlodesrol címen.

Szólj hozzá elsőként!

A hozzászólás előtt jelentkezz be vagy regisztrálj!

Agyvihar

Kapcsolat

E-mail:info@hvtk.hu

Agyvihar

Hasznos oldalt találtál?
Közérdekű infód van?
Oszd meg velünk!

Belépés

Elfelejtett jelszó