2014. augusztus 31., 12:22

V & V

Fotó – V & V
V∈Vi & Vi∈V=V* azaz, város a vidéken és vidék a városban egyenlő virágzás

Egy év kutatással a hátam mögött sok tapasztalattal vagyok gazdagabb, abban a kérdésben, hogy milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy vidéken csapatban vállalkozzunk.

A vállalkozóvá válás egyik legfontosabb erőforrását maguk a helyi lakosok jelentik, mind egyénként, mind közösségként. Ezt szem előtt tartva, nagy figyelmet kap munkámban a személyes és a szakmai fejlődés előmozdításának vizsgálata.

A személyes és szakmai fejlődés fontosságáról, és az iránta mutatott motivációról szakmai körben felmérés készült. Többek között a következő kérdésre kerestem a választ: "Ön szerint az átlag lakosokat tekintve, mennyire motiváltak a vidéki szereplők a személyes, és a szakmai fejlődésre?"

A válaszokat egy tízes értékskálán jelölték meg a válaszadók, ahol az 1-es azt jelentette, hogy egyáltalán nem motiváltak, a 10-es érték pedig azt jelölte, hogy teljes mértékben motiváltak.

A válaszok alapján mind a személyes (3,8), mind a szakmai (4,8) fejlődés iránt mutatott motiváció megítélése majdnem 5 egész értékkel alatta marad a fontosságról alkotott véleménynek. Feladatot jelent a jövőre nézve a motivációs szint növelése.

Inspiráló társadalmi és fizikális környezetet kell teremteni a változáshoz. Kérdésként fogalmazódik meg, hogy melyikkel érdemes kezdeni, melyik az egyszerűbb lépés? Erre mindenkinek meg lehet a saját válasza. Én azt gondolom, hogy a társadalmi oldal fejlesztése magával hozhatja az igényt a fizikális terekhez. A fizikális tér létrehozása, ha nincs mozgató, motiváló ember a folyamatok mögött nem biztos, hogy változást hoz.

A helyi gazdaságfejlesztés kutatása során végzett munkám alapján azt látom, hogy a rendszer harmonikus működéséhez vannak alapelvek, melyek megléte szükséges mindegy milyen szintről beszélünk egyén, közösség, szervezet, térség, ország, Unió, világ.

Lehet felmerül a kérdés az olvasóban, hogyan függ össze a blog bejegyzés címe és a bemutatott eredmény. Ehhez egy személyes történet tartozik, mely szintén a kutatásból bontakozott ki. A személyes fejlődéshez megadott lehetőségek közül legfontosabbként a válaszadók azokat a területeket emelték ki, melyek aTóth László cikkében is bemutatott Piirto tehetség fejlesztési modellben szerepelnek. A Piirto modellben napokkal ábrázolt tényezők közül a család „Napját”, a közösség és kultúra „Napját”, az iskola „Napját” a válaszadók is első helyen jelölték meg a személyes fejlődés elősegítésében.

A CSALÁD jelenti a választ a cím eredetére is. A kutatói folyamat hozta, azt az egyszerű ránézést önmagamra, hogy apai és anyai nagymamáimból ered az az érdeklődés, ami város és a vidék elválaszthatatlan rendszerét hozta számomra. A debreceni és a szent simoni nagyik "Napjainak" sugarai érlelték ezt a gyümölcsöt. A képen látható nagyi által készített törülköző, jó példa arra a hihetetlen tudásra, kitartásra és szeretetre, mely bennük lakozott. Ki tudna ma kenderből saját kezűleg ilyen törülközőt készíteni?

Ők a nagy!k, a nagy innovátorok :)

A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Szólj hozzá elsőként!

A hozzászólás előtt jelentkezz be vagy regisztrálj!

Agyvihar

Kapcsolat

E-mail:info@hvtk.hu

Agyvihar

Hasznos oldalt találtál?
Közérdekű infód van?
Oszd meg velünk!

Belépés

Elfelejtett jelszó